Sök:

Prisskillnader mellan svenskt och sydamerikanskt nötkött - Rosa eller Rosita på tallriken?


Syfte:Syftet med vår uppsats är att kartlägga nötköttsbranschen med avsikten att vidare utreda de bakomliggande faktorerna till varför det, i butiker, skiljer så mycket i pris mellan svenskproducerat och utländsk importerat nötkött. Metod:I vår uppsats har vi utgått ifrån en deduktiv ansats, med vissa induktiva inslag. Vi har använt oss av en kvalitativ metod, där vi har insamlat material främst via intervjuer. Teoretiskt perspektiv:Vi har använt oss av teorier i form av de fem konkurrenskrafterna och Strategic Cost Management. De fem konkurrenskrafterna möjliggör en kartläggning av nötköttsbranschen och genom Strategic Cost Management har vi analyserat värdekedjan, vilket köttet passerar igenom från producenten till butikerna. Empiri:Vårt empiriska material baseras på informationen vi har funnit genom våra intervjuer. För att få en helhetsbild av värdekedjan, har vi intervjuat minst en person inom varje led: producent, slakteri, grossist och livsmedelsbutik.Slutsatser:I vårt arbete med att kartlägga nötköttsbranschen har vi funnit att det är en komplex bransch där ägarförhållanden knyter aktörerna på marknaden tätt ihop. Genom att vi har granskat de skillnader, som uppkommer i kostnader mellan svenskt och importerat kött, har vi upptäckt att dessa sker främst i de första leden i värdekedjan. Trots detta har vi funnit att de stora skillnaderna i påslag, mellan svenskt och importerat nötkött, finns i butiksledet, vilket vi ställer oss frågande inför eftersom vi anser att de kostnader som uppstår i detta led, är desamma för butikerna.

Författare

Ida Sjöstrand Katrin Andersson

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..