Sök:

Pesticider i frukt och gro?nsaker

en litteraturstudie om fo?rekomst och risker fo?r ma?nniskans ha?lsa


Rekommendationer fra?n Livsmedelsverket manar till ett o?kat intag av frukt och gro?nsaker samtidigt som halten av beka?mpningsmedel, pesticider, i dessa gro?dor har diskuterats myck- et. En fra?ga som ofta sta?lls i denna diskussion a?r ifall svenska frukter och gro?nsaker innehar la?gre halter av dessa beka?mpningsmedel och a?ven huruvida nuvarande niva?er av beka?mp- ningsmedel i frukt och gro?nsaker ger negativa ha?lsoeffekter. Syftet: Att underso?ka fo?rekomsten av pesticidrester i frukter och gro?nsaker och studera hur dessa skiljer sig i svenska gro?dor ja?mfo?rt med gro?dor odlade i andra la?nder. Dessutom a?mna- des underso?ka hur pesticider pa?verkar ma?nniskan. Metod: Litteraturstudie genomfo?rdes med hja?lp av artikelso?kning i databaserna PubMed och Web of Knowledge. Artiklar som o?verenssta?mde med fra?gesta?llningarna och var publicerade 1999-2009 inkluderades. Detta genererade 12 artiklar och en rapport fra?n Livsmedelsverket. Tre frukter och tva? gro?nsaker valdes ut fo?r ja?mfo?relse av pesticidfo?rekomst i olika studier. Artiklar som ja?mfo?rde olika analysmetoder fo?r att pa?visa pesticidrester exkluderades. Resultat: Inkluderade studier visade pa? olika resultat av pesticidfo?rekomst, sa? som i apelsin da?r frekvensen varierade fra?n 4,5 % till 87,1%. Svenskodlade frukter och gro?nsaker hade la?gst niva?er av pesticider, medan gro?dor odlade utanfo?r Europeiska Unionen gav ho?gst utfall. Fre- kvensen av prover som o?verskred tilla?tna niva?er var 0,5% i svenskproducerat, 2,1 % i EU- producerat och 9,5% i frukt- och gro?nsaksprover fra?n la?nder utanfo?r EU. Majoriteten av studi- erna visade inte pa? na?mnva?rda ha?lsorisker kopplat till ett genomsnittligt intag av frukt och gro?nsaker, a?ven om riskerna var ho?gre fo?r specifika grupper sa? som barn, personer med la?g vikt och vegetarianer. Det pa?tra?ffades dock ett flertal prover med halter vida o?verstigande re- kommenderade niva?er och a?ven prover inneha?llande fo?rbjudna beka?mpningsmedel. Vid ho?g exponering av pesticider, vilket ga?ller fo?r bland annat odlare, fanns det tydliga kopplingar till en o?kad risk av sjukdomar sa? som mag- och blodcancer. Konklusion: Fo?rekomsten av pesticidrester i frukt och gro?nsaker skiljer betydligt mellan olika studier som ja?mfo?r samma pesticider och frukter respektive gro?nsaker. Svenskodlade gro?dor har en la?gre frekvens av pesticider a?n gro?dor odlade i andra la?nder, med ho?gst frekvens i gro?- dor odlade utanfo?r EU. Pesticider medfo?r en risk om de konsumerades o?ver gra?nsva?rden, eller fo?r de grupper som har en ho?g exponering, exempelvis odlare.

Författare

Magdalena Alehagen

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Food Science

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..