Sök:

Perioperativ nutrition för extremt prematurfödda barn som genomgår kirurgi för öppetstående ductus arteriosus är suboptimal.

Bakgrund: I Sverige opereras 24% av de extremt för tidigt födda barn (EPT) för öppetstående ductus arteriosus (PDA). EPT barn som behandlas med ductuskirurgi riskerar få i sig för lite energi och makronutrienter på grund av volymrestriktioner och rädsla för att påbörja enteral nutrition efter genomförd operation och därigenom utveckla nekrotiserande enterokolit (NEC). NEC är ett ischemiskt och inflammatoriskt tillstånd hos prematura barn i vilket delar av tarmen nekrotiseras (vävnadsdöd).Syfte: Att beskriva tillförsel av energi, makronutrienter och vätska inför, under och strax efter ductuskirurgi hos EPT barn.Metod: En svensk populationsbaserad kohortstudie av EPT barn födda mellan åren 2004-2007 och som opererats för PDA (n=140, 83 pojkar, genomsnittlig födelsevikt 723 g). Utförlig information avseende perioperativ nutrition inhämtades retrospektivt från sjukhusjournaler. Det dagliga intaget av enteral- och parenteral nutrition samt blodprodukter användes för beräkning av intaget av energi, makronutrienter och vätskevolymer tre dagar före fram till och med tre dagar efter operation. Vi delade barn utifrån postnatal ålder in i tre grupper: tidig neonatal (0-6 dagar), sen neonatal (7-27 dagar) och post neonatal (>28 dagar). Data presenterades i medelvärden (standardavvikelser) och median (25;75 percentilerna).Resultat: Intaget av energi- och makronutrienter låg under minimibehovet före, under och efter kirurgisk behandling av PDA. Nutritions- och vätskeintaget varierade inte i relation till gestationsålder. Barn som opererats under tidig neonatal period (0-6 dagar efter födelse) fick sämre nutrition jämfört med barn som opererats senare. Barn som opererats under senare neonatal period (7-27 dagar efter födelse) fick högre vätskeintag jämfört med barn i de övriga grupperna.Slutsats: I Sverige är perioperativ nutrition till EPT barn som opereras för PDA suboptimal och behöver förbättras. Betydelsen av suboptimal perioperativ nutrition för senare hälsa är fortfarande inte klarlagd och behöver undersökas ytterligare.

Författare

Dievere Westin

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..