Sök:

Påverkas individens arbetsprestation av stress och copingstrategier?

En jämförande kvantitativ studie där relationen mellan stress, copingstrategier samt arbetsprestation studeras i samband med individens arbete och fritid


En stor del av en individs liv består av arbete och fritid. Ett konstaterade är att arbete och lärande handlar om att utveckla copingstrategier som individen behöver för att framgångsrikt kunna hantera och följa den växande förändringen i samhället som kan förebygga faror för ohälsa i individens arbetslivs- samt fritidsmiljö och stärka individernas balans mot de situationer som kan uppstå i den livsmiljön de befinner sig i. Studiens syfte var att undersöka om människor upplevde stress på fritiden och arbetet och i så fall om det påverkade arbetsprestationen samt om det är fritiden eller arbetet som upplevdes skapa stress. Ville även identifiera vilka copingstrategier som kunde optimera balansen för den enskilda individen och på så sätt stärka individens arbetsprestation. Metoden är enkätstudie. Urvalet var 410 personer på offentlig förvaltning av dessa valdes 80 personer slumpmässigt ut att delta i studien. Resultatet visade att 72 procent av medarbetarna hade känt sig stressade den senaste månaden, 60 procent uppgav att den arbetsrelaterade stressen påverkade deras arbetsprestation negativt, av de som hade kontorstjänst uppgav 50 procent att den arbetsrelaterade stressen påverkade deras arbetsprestation motsvarande svar för de med praktisk tjänst var 74 procent. 50 procent av kvinnorna och 34 procent av männen upplevde att stressen på fritiden påverkade arbetsprestationen. 92 procent uppgav att de sökte efter copingstrategier då de upplevde stress.

Författare

Jonas Sundell

Lärosäte och institution

Högskolan i Gävle/Avdelningen för kultur-, religions- och utbildningsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..