Sök:

Påverkar kommunikationsutbildning enligt åttastegsmodellen personliga assistenters interaktion med en person med flerfunktionshinder?


Personer med flerfunktionshinder har stora kommunikativa svårigheter och är direkt beroende av sin närmaste omgivning för att kunna tillfredsställa sina kommunikativa behov. Kunskap om kommunikation och alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) hos personliga assistenter är därför mycket viktig. Syftet med föreliggande studie var att utvärdera en kommunikationsutbildning enligt åttastegsmodellen riktad till personliga assistenter till en vuxen med flerfunktionshinder. Fem personliga assistenter som gick utbildningen deltog i studien. Genom att filma deltagarna före, efter och tre månader efter utbildningen samlades material in som analyserades både kvalitativt med samtalsanalys och kvantitativt med analysverktyget KOMMUNIKATIV för att se om deras kommunikativa beteende förändrats efter utbildningen. Deltagarna fick även fylla i en enkät om huruvida de själva tyckte deras kommunikativa beteende förändrats efter utbildningen. En mätbar skillnad i assistenternas kommunikativa beteende sågs i analysen med KOMMUNIKATIV efter utbildningen jämfört med före, vilket också syntes i samtalsanalysen. Deltagarna tyckte även de att deras kommunikativa beteende ändrats något men att deras attityd till kommunikation inte ändrats nämnvärt. Resultatet tyder på att kommunikationsutbildning enligt åttastegsmodellen haft en positiv effekt på assistenternas kommunikativa beteende, men mer forskning behövs för att dokumentera och beskriva de konsekvenser detta ändrade beteende får för interaktionen mellan assistenter och personer med flerfunktionshinder.

Författare

Josefin Sohtell Madelene Svedman

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Logopedi

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..