Sök:

PROTOKOLLISERAD URTRÄNING FRÅN RESPIRATOR. ATT HA EN PLAN ÄR VIKTIGARE ÄN HUR DEN SER UT OCH EN PLAN FUNGERAR BARA OM DEN ANVÄNDS.


Holmström, M & Jangvert, M Protokolliserad urträning från respirator. Att ha en plan är viktigare än hur den ser ut och en plan fungerar bara om du använder den. Examensarbete i omvårdnad 15 högskolepoäng. Malmö högskola: Hälsa och samhälle. Utbildningsområde omvårdnad 2011. Respiratorbehandling är en livsavgörande behandlingsinsats för kritisk sjuka in-tensivvårdspatienter. När patienten börjar tillfriskna från sin underliggande sjukdom trappas respiratorbehandlingen ut. Urträning ? ?weaning? från respiratorn kan göras på olika sätt. Protokolliserad urträning har i flera studier visats förkorta respiratortiden men används inte överallt. Syftet med denna litteraturstudie var att studera standardiserade protokoll utformade för att underlätta weaning och andra faktorer av betydelse för en fungerande weaning. Vad utmärker de protokoll som visats underlätta weaning? Vad krävs förutom protokoll för att underlätta weaning? Efter att inklusionskriterier och exklusionskriterier utarbetats valdes tio artiklar inom aktuellt område ut - nio kvantitativa och en kvalitativ - från en litteratursökning i PubMed och Cinahl. Artiklarna granskades, analyserades och gemensamma teman för respektive artikel identifierades och omformulerades till rubriker som innehållet infogades under. Resultatet av denna litteraturstudie visade att utformningen av weaningprotokollet verkar vara mindre väsentligt än att det verkligen finns ett protokoll att arbeta efter. Ett protokolliserat arbetssätt är dock inte enda lösningen ? målmedveten utbildning krävs för att ett nytt arbetssätt ska fungera.

Författare

Marianne Holmström Madeleine Jangvert

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..