Sök:

Omvårdnadshandledning - tid till eftertanke. En litteraturstudie om sjuksköterskestudenters upplevelser av omvårdnadshandledning i grupp

Johansson, E. Omvårdnadshandledning ? tid till eftertanke. En litteraturstudie om sjuksköterskestudenters upplevelser av omvårdnadshandledning i grupp. Examensarbete i omvårdnad 15 poäng, Malmö högskola: Hälsa och Samhälle, utbildningsområde omvårdnad, 2011. Omvårdnadshandledning i grupp är och har varit en obligatorisk del av sjuksköterskeutbildningen vid Malmö Högskola sedan 1993, Hälsa och Samhälle. Trots detta obligatorium vid högskolan så är omvårdnadshandledningen i grupp till synes svårfunnen ute i den kliniska verkligheten. Syftet med denna litteraturstudie är att undersöka sjuksköterskestuderandes upplevelser av omvårdnadshandledning i grupp. Denna litteraturstudie har inspirerats av ett systematiskt tillvägagångsätt och sex utav Goodmans sju steg, som översatts av Willman et al (2006), har använts. Resultatet bygger på sju vetenskapliga artiklar av kvalitativ och kvantitativ art. Artiklarna hittades i databaserna PubMed, CINAHL och PsycINFO. Resultatet över sjuksköterskestuderandes upplevelser kring att ha omvårdnadshandledning i grupp var signifikant positiv. Dock återfanns ett mindre antal negativa upplevelser ibland studenterna som uttrycktes i form av att känna sig utelämnad, att inte passa in i gruppen och att ha en dålig handledare. De negativa upplevelserna bland studenterna gick att härleda till att dem kände rädsla av att delta i omvårdnadshandledning. Slutsatsen i denna litteraturstudie är att det behövs göras ett förtydligande av vilka positiva effekter implementering av omvårdnadshandledning i grupp för med sig och att målet med handledningen är att hjälpa studenten att bygga en bro mellan teori och praktik. Nyckelord: Omvårdnadshandledning i grupp, sjuksköterskestuderande, litteraturstudie, upplevelser, stöd, utveckling, negativa upplevelser.

Författare

Johansson Erika

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..