Sök:

Omvårdnadsåtgärder som är betydelsefulla för att förebygga komplikationer hos personer med diabetes mellitus typ 1 och typ 2

Nursing interventions that are important to prevent complications in persons with type 1 and type 2 diabetes mellitus


Diabetes är idag en vanlig sjukdom både i Sverige och globalt, ca 285 miljoner människor lever med diabetes runtom i världen. Det finns risker för att personer med diabetes utvecklar komplikationer. Dessa kan delas upp i mikro- och makrovaskulära komplikationer. Studiens syfte var att beskriva omvårdnadsåtgärder som kan förebygga komplikationer hos personer med diabetes typ 1 och typ 2. Studien är en litteraturstudie och genom sökningar i databaserna Cinahl och PubMed hittades 9 studier. Genom en innehållsanalys inspirerad av Graneheim och Lundman framkom tre kategorier: Utbildning och information, stöd och observation/övervakning. Dessa huvudgrupper möjliggör patientens diabeteshantering genom utbildning och information om kost, träning, allmän information om diabetes, stöd från sjuksköterskan och information samt hur resultat kan följas upp med observation/övervakning. Diabetes handlar till stor del om egenvård, och med stöd av sjuksköterskan möjliggörs den.

Författare

Emma Kinnmark Sandip Sahsi

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Hälsoakademin

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..