Sök:

Omsättning, rörelseresultat och kapitalstruktur ? Påverkas företags kapitalstruktur av förändringar i dess omsättning eller rörelseresultat?


Syftet med uppsatsen är att undersöka hur omsättning och rörelseresultat har samband med företagets kapitalstruktur. Resultaten jämförs med befintlig teori för att verifiera de teoretiska ansatserna. Regressionsanalys av tidsserier för 32 svenska börsnoterade företag med mer än 20 miljarder svenska kronor i omsättning 2010 har använts vid den här undersökningen. Data från åren 2004 till 2010 till varje företag är tagen från databasen ?Affärsdata? och undersöks genom regressionsanalys. Först undersöks varje år och företag för sig. Senare delas stickprovet in i olika strata för att hitta sambanden när företagen indelas efter olika nivåer av omsättning, rörelseresultat och skuldsättningsgrad. Det följer tolkning av resultat genom jämförelse med framförallt ?pecking order? och ?trade-off? teorierna. Det visas att det i några av de undersökta scenarierna finns samband mellan eget kapital, skuldsättningen och skuldsättningsgraden på den ena sidan och omsättning och rörelseresultat på den andra sidan. Det finns hänvisningar till att utformning av kapitalstruktur kan dels förklaras företrädelsevis med ?pecking order? men även med ?trade-off? teorin. Det tyder på att kapitalstrukturen kan förklaras med en av teorierna eller som samspel av båda två. Utformningen och statistisk signifikans av samband enligt teorierna är dock olika utpräglade beroende framförallt på omsättningen, men också på rörelseresultaten.

Författare

Mattias Lisstorp Paul Steinberger

Lärosäte och institution

Blekinge Tekniska Högskola/Sektionen för Management (MAM)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..