Sök:

Observation av fysisk aktivitet under skoltid för barn med funktionsnedsättning i två klasser i Sverige jämfört med Polen


WHO har tagit fram riktlinjer gällande fysisk aktivitet för att motverka fysisk inaktivitet. Fysisk aktivitet kan innehålla kondition, koordination och styrka i olika former. Har man någon form av fysisk, utvecklingsmässig eller intellektuell funktionsnedsättning bör WHO:s riktlinjer gällande fysisk aktivitet följas i största möjliga mån. I Polen, liksom i Sverige har varje individ rätt till utbildning. I Polen har alla individer skolplikt till 18 års ålder. I Sverige har varje individ skolplikt från sju års ålder till och med årskurs nio.Syftet med denna studie var att jämföra former av fysisk aktivitet under en lektion för barn med funktionsnedsättning i Sverige jämfört med i Polen.Observationsstudien har genomförts ur ett kvantitativt och kvalitativt perspektiv. Totalt observerades fyra klasser, två i Polen och två i Sverige. Ett observationsschema användes, vilket baserades på studiens frågeställningar.Det var ingen skillnad mellan lektionernas längd i de olika klasserna och länderna. Mängden konditions- och koordinationsträning var olika mellan länderna. Polen har en sjukgymnast som håller i den fysiska aktiviteten, medan det i Sverige var en klasslärare som höll i den. Alla klasser utförde den fysiska aktiviteten i grupp. I Polen var lektionen individanpassad men utfördes i grupp.Studien är för liten för att en generell slutsats skall kunna dras mellan klasserna och länderna. Noterbart är ändå att Polen arbetade individbaserat i gruppmiljö vilket Sverige inte gjorde.

Författare

Elin Jolsö Joanna Lindgren

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..