Sök:

Nyhetsjournalistik i opinionsbildningens tjänst

En undersökning om medborgarjournalistik i blogginlägg om nyheter ? med utgångspunkt i aktuella nyhetshändelser om Håkan Juholt och vårdbolaget Carema


Syftet med denna uppsats är att undersöka i vilken utsträckning bloggare som skriver om nyheter ägnar sig åt arbete som kan leda till att journalistrollen hotas. Vidare undersöks vem som är avsändare till bloggar, då detta är avgörande för vilken trovärdighet som kan tillskrivas bloggosfären. Dessa punkter undersöks utifrån frågeställningar som berör dem, där tillförandet av information som inte förekommer i det ordinarie nyhetsflödet tillskrivs stor vikt. Dessutom undersöks vilken skillnad i ovan nämnda avseenden som går att märka mellan bloggrapporteringen om två nyhetshändelser av olika karaktär.Frågorna besvaras genom en kvantitativ innehållsanalys som undersöker 180 blogginlägg, 90 som behandlar vardera två nyhetsämnen. Blogginläggen i undersökningen är sådana som kommenterar nyheter och signalerar detta genom att länka till en artikel som behandlar nyheten i fråga. Pingbacktjänsten Twinglys analysverktyg Twingly Insight har använts för att ta fram vilka nyhetsämnen som kommenterats mest, i detta fall den socialdemokratiske partiledaren Håkan Juholts bostadsaffär och avslöjanden om missförhållanden inom vårdbolaget Carema, samt vilka artiklar inom dessa ämnen som diskuterats flitigast.Undersökningen visar att relativt många bloggar ägnar sig åt ett arbete som kan kallas för journalistik och att flera dessutom för fram uppgifter som inte förekommit i traditionella mediers bevakning. Många av dessa inlägg innehåller dock dessutom en åsikt, vilket kombinerat med att många bloggare har en otydlig agenda eller ett politiskt syfte gör att trovärdigheten tar skada. Slutsatsen blir därför att många bloggare ägnar sig åt journalistisk verksamhet, men att trovärdighetsproblemen gör dem till en för tillfället svag utmanare av traditionell journalistik.

Författare

Kevin Carlsson

Lärosäte och institution

Södertörns högskola/Institutionen för kommunikation, medier och it

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..