Sök:

Nötkött som smittkälla vid human toxoplasmos


Toxoplasma gondii är en encellig parasit som kan orsaka livshotande sjukdom vid infektion av immunsupprimerade personer och skada fostret vid infektion av gravida kvinnor. Parasiten infekterar även livsmedelsproducerande djur som t ex nötkreatur och kan då ge upphov till infektiösa vävnadscystor som förekommer i bl a skelettmuskulatur. Detta gör konsumtion av kött till en viktig smittkälla, men vilken roll just nötkött spelar är inte klarlagt. Med anledning av detta har jag gjort en litteraturstudie avseende förekomsten av T. gondii hos nötkreatur. Ett flertal studier av korrelationen mellan prevalensen av vävnadscystor och seropositivitet hos nötkreatur har granskats i denna litteraturstudie. Seroprevalensen hos naturligt exponerade djur varierar mellan 0 och 91 % medan prevalensen av vävnadscystor är betydligt lägre (0 ? 10 %). Dessa skillnader mellan seroprevalens och påvisade parasiter skulle kunna bero på att nötkreatur efter en akut infektion inte utvecklar vävnadscystor i betydande utsträckning. De skulle också kunna bero på brister i metoderna som används: serologiska tester, bioassay (inokulering av prover i möss och katter) och PCR (polymerase chain reaction). Dessa möjliga orsaker diskuteras och slutsatsen blir att vävnadscystor i nötkött är ovanligt men i vissa fall kan förekomma i betydande mängder. Detta stödjer epidemiologiska studier som utpekar nötkött som en riskfaktor för human toxoplasmos.

Författare

Karolina Karlsson

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Biomedical Sciences and Veterinary Public Health

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..