Sök:

När musik kom till skolmåltiden - Interventionsstudie i skolmåltidsmiljö


Dokumenterad erfarenhet av otillfredsställande måltidsmiljö i svenska skolrestauranger och trender på försämrad psykisk hälsa bland svenska barn och ungdomar har föranlett till en fyra dagars interventionsstudie med musik i skolmåltidsmiljö. Studien genomfördes bland maxi-malt 71 grundskoleelever. Syftet med studien var att utforska fenomenet måltidsupplevelse i skolmåltid samt undersöka mängd matavfall för elever från årskurs 2, 3 och 5. Min frågeställ-ning blev i sin tur, vad för eventuella kan musiken mellan människa, hälsa och måltid. Under-sökningsmetoden gick till som en interventionsstudie, i detta fall att tillföra en verklig situa-tion som måltiden med musik och att därefter utvärdera upplevelser och förhållanden. Infor-mation om måltidsupplevelse och mängd matavfall samlades in dels av nyskapande utvärde-ring i form av ett enkelt designat frågeformulär för eleverna, en annan utvärdering för lärare samt registrering av särskilt insamlad matavfalls vikt med våg. Resultat från denna interven-tionsstudie visade tecken på att musik förhöjde måltidsupplevelsen bland undersökningsgrup-perna, dels inom grupperna samt för grupperna som helhet. I denna kontext var interventions-studien av explorativt slag, alltså utforskande i och med den knappa dokumentation som idag finns inom problemområdet. Det utforskande tillvägagångssätt som har tillämpats i denna studie inbjuder och uppmuntrar förhoppningsvis fler undersökare till vidare och djupare stu-dier för att öka förståelsen kring musik i skolmåltidsmiljö och måltidsupplevelse.

Författare

Marcus Holm

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..