Sök:

När det västerländska systemet träffar den österländska kulturen -En fallstudie av hur budgetering i ett svenskt dotterbolag sker i Kina utifrån kulturperspektivet


Bakgrund och Problem: Flera tidigare studier har visat att kultur kan påverkaimplementering av olika styrmedel i ett globalt företags utländska dotterbolag. Under desenaste decennierna har Kina blivit ett land som attraherar många direktinvesteringar, menlandets kultur anses som en komplex faktor för utländska investerare. En tidigare intervju somgjordes som en del av två grupparbeten under kandidatskursen väckte vårt intresse om hurfallföretagets ekonomistyrning fungerar. I egenskap av att uppsatsförfattarnas personligabakgrund har koppling till den kinesiska kulturen, blev valet av uppsatsämne ett avfallföretagets dotterbolags ekonomistyrning utifrån ett kulturellt perspektiv. Budgeteringnämndes under intervjun som ett viktigt planerings- och styrverktyg, och därför valdesbudgetering i fallföretagets kinesiska dotterbolag som huvudområde i denna studie.Syfte: Syftet med denna uppsats var att undersöka om utformning och implementering avbudgetering i ett kinesiskt dotterbolag som ägs av ett svenskt moderbolag påverkas av denlokala kulturen. För att kunna uppfylla syftet undersöktes ifall budgeteringen som används avdotterbolaget implementeras på samma sätt som i moderbolaget och om det tar hänsyn till denlokala kinesiska kulturen.Metod: Denna uppsats är en fallstudie som implementerar deduktiv forskningsstrategi.Kvalitativa intervjuer gjordes för att generera primärdata. Tre svenska respondenter mederfarenhet av budgetering, varav två med arbetslivserfarenheter från det kinesiskadotterbolaget, intervjuades för att tydliggöra bilden av företagets huvudkontors åsikterangående budgetering. Utöver dessa intervjuades tre kinesiska respondenter också mederfarenhet av budgetering från dotterbolaget där de jobbar idag.Resultat och slutsatser: Slutsatsen är att fallföretagets dotterbolag i Kina implementerar sinbudgetering på samma sätt som sitt moderbolag, det vill säga att implementeringen inte verkarpåverkas av den kinesiska kulturen. Fallföretaget använder och genomför en standardprocesssom kallas ?common process?, vilket innebär att alla ska arbeta och göra samma sätt i helaorganisationen. I ?common process? ingår alltså tydliga instruktioner om hur budgetering skaimplementeras i organisationen.Trots att sättet man respekterar hierarkier på i den kinesiska kulturen skiljer sig från hur detfungerar i västvärlden, så finns det inget som tyder på att fallföretagets budgetering påverkasav den kinesiska kulturen.

Författare

Poh Lin Chia Sophie Meihui Song

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..