Sök:

Nålar och tryck - funkar det? En litteraturstudie om akupunktur och akupressur som behandlingsmetod vid illamående och kräkningar


Akupunktur och akupressur är behandlingsmetoder med sitt ursprung i den traditionella kinesiska medicinen. Idag är akupunktur och akupressur accepterade som behandlingsmetoder i Sverige. Syftet med den här studien är att beskriva hur vuxna patienter upplever effekten av akupunktur och akupressur som vårdpersonal ger som behandling vid illamående och kräkningar. Två behandlingar som ofta utlöser illamående och kräkningar är kemoterapi och operationer. Teoretisk ram för arbetet som har integrerats i resultatet är Dorothea Orem´s omvårdnadsteori. Metoden i denna litteraturstudie utgörs av databassökningar, i bl a Pubmed. Vetenskapliga artiklar har granskats och kategoriserats. Resultaten visar att akupunktur och akupressur är effektiva som behandlingsmetoder mot illamående och kräkningar. Då främst i kombination med Ondansetron.

Författare

Elinor Bertilsson Jessica Perlman

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..