Sök:

Munvård - prevention mot Ventilator Associerad Pneumoni (VAP) och faktorer som påverkar IVA-sjuksköterskans utförande - en integrativ litteraturstudie

Oral care - prevention against Ventilator Associated Pneumonia (VAP) and factors influencing ICU-nurse

Bakgrund: Det viktigaste för en god arbetsmiljö för anestesisjuksköterskor anses vara samarbetet med andra kollegor, men även möjlighet till personlig utveckling och utbildning. Är arbetsmiljön tillfredsställd ökar chansen för trivsel.Syfte: Syftet med studien var att undersöka aspekter som påverkar anestesisjuksköterskanspsykosociala arbetsmiljö.Metod: Studien genomfördes på ett sjukhus i mellersta Sverige under våren 2013, där nioanestesisjuksköterskor intervjuades. Insamlad data analyserades med kvalitativ innehållsanalys.Resultat: Ur intervjuerna framkom tre kategorier; betydelsen av en trivsam miljö, arbeta över professionsgränserna och tidspress. Det var viktigt att ha förståelse och att ha trevligt tillsammans med sina arbetskamrater. Att även kunna hjälpa varandra i arbetet ansågs betydelsefullt. En fungerande psykosocial arbetsmiljö leder till trygghet och välmående.Slutsats: För att förbättra den psykosociala arbetsmiljön för anestesisjuksköterskor krävs ett mer aktivt arbete för att höja professionernas förståelse för varandras arbete. Operationsplaneringen måste förbättras för att minska stressen hos anestesisjuksköterskorna.

Författare

Caroline Radke Eva Sköld

Lärosäte och institution

Mittuniversitetet/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..