Sök:

Multipel skleros. En systematisk litteraturstudie om MS påverkan på det dagliga livet, och sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder i MS-vården


MS är en kronisk sjukdom som påverkar alla aspekter i en människas liv; det dagliga livet, familjerelationerna såväl som arbetslivet. Syftet med vårt arbete är att beskriva vilken påverkan MS har på det dagliga livet och hur det påverkar individen i relation med andra människor samt att beskriva vilka omvårdnadsåtgärder som krävs i denna situation. Vald teoretisk referensram är Carnevalis omvårdnadsmodell. Metoden är en systematisk litteraturstudie som grundar sig på nio vetenskapliga artiklar vilka är granskade enligt Polit et al. (2001). Resultatet visar att MS påverkar det dagliga livet och att sjuksköterskan spelar en viktig roll i vården av MS patienter. Sjuksköterskan bör göra en individuellt anpassad omvårdnadsplan för att hjälpa patienten bibehålla funktionen av det dagliga livet.

Författare

Isabel Håkansson Liselott Laszlo

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Hälsa och samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..