Sök:

Mötet mellan sjuksköterskan och individen som upplever vårdlidande och/eller sjukdomslidande inom den somatiska slutenvården

Litteraturstudie


Bakgrund: Sjukdomslidande uppkommer då smärtor och plågor från den egna kroppen framträder. Vårdlidande innebär då en individ lider på grund av vård eller brist på vård. En god relation mellan sjuksköterskan och individen skapar grunden för ett gott möte. Syfte: Syftet med studien var att beskriva mötet mellan sjuksköterskan och individen som upplever vårdlidande och/eller sjukdomslidande inom den somatiska slutenvården. Metod: Den här studien är en litteraturstudie som baseras på artikelsökning. Graneheim och Lundmans (2004) analysmodell användes. Resultat: Om individen känner stöd, upplever sig sedd och hörd av sjuksköterskan uppkommer inte vårdlidande. Då den individen blir sedd som en enskild individ istället för ett objekt med en sjukdom skapas grunden för en god relation dem emellan. Diskussion: Ett vänligt bemötande från sjuksköterskan hjälper individen att hantera negativa känslor, så att denne når den vändande punkten och kan lida ut.

Författare

Josefin Hansson Cecilia Pettersson

Lärosäte och institution

Sektionen för hälsa

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..