Sök:

Monteringsritningens vara eller icke vara

- Ett utredningsarbete om samarbetet mellan konstruktör ochproduktsamordnare på Scania CV AB och användningen avmonteringsritningens som informationsbärare

På Scania används idag ett antal typer av ritningar som informationsbärare mellan avdelningarsåväl som ut till externa intressenter. En av dessa ritningar är monteringsritningen. I förstahand är denna ett underlag skapat av konstruktören för att underlätta för produktsamordnarenatt bygga struktur och hantera villkor i Scanias IT-stödsystem, men används även av andraroller på företaget.Denna monteringsritning har ifrågasatts och detta utredningsarbete ska, medmonteringsritningen som utgångspunkt, resultera i förslag både på kort och lång sikt för atthitta bättre och effektivare sätt att samverka, kommunicera och visualisera mellan rollernakonstruktör och produktsamordnare, samt att diskutera eventuella för- och nackdelar dessaförslag ger upphov till.Teoristudier och empiriska studier på Scania presenterar information som anses nödvändigtför att dels bilda sig en uppfattning om arbete, samt öka förståelsen för resultat. Dessa studierinnefattar teori om bland annat produktutveckling, kommunikation och mer specifikbakgrundsinformation om Scania.I rapporten presenteras resultat inhämtade från omfattande intervjuer med medarbetare påScania som direkt eller indirekt berörs av monteringsritningens existens. Resultatet belyser ettantal utvecklingsmöjligheter för monteringsritningen med identifierade problem beträffandedess associativa förmåga och dynamiken i en ritning. En omvärldsanalys på Atlas Copco ochSAAB har även genomförts i vilken det framkom att alternativa arbetssätt har en bärighet iindustrin och även kan gagna Scania.Dessa resultat har analyserats och lett fram till rekommendationer för det framtida arbetet påScania. Med betydande konstruktionsarbete förlagt till 3D-CAD-miljö framstår det somrimligt att 3D bär den visuella information som kommuniceras ut i företaget. Ettlättviktsformat av 3D-underlaget innebär lägre investeringskostnader samtidigt somfördelarna återfinns i ett ökat tvärfunktionellt arbete, större möjligheter till tidigare utbyte avutvecklingsmaterial, en mer spridd arbetsbelastning och en ökad insikt om arbetet påföretaget.

Författare

Carl Torstensson Kristian Wennberg

Lärosäte och institution

KTH/Integrerad produktutveckling

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..