Sök:

Meningsfulla måltidsupplevelser

En modell för skapandet av meningsfulla måltidsupplevelser med storytelling som verktyg


Uppsatsen beskriver upplevelseindustrin och upplevelsesamhället med fokus på måltiden samt aktuella teorier om upplevelseproduktion som studerats vid min utbildning på Institutionen för Konst, Kommunikation och Lärande vid Luleå Tekniska Universitet. Uppsatsen har arbetats fram genom ett positivistiskt förhållningssätt med en utökad kvalitativt metodteori och en deduktiv ansats. Studien är grundad på en litteraturstudie och kvalitativa intervjuer för att söka svar till hur meningsfulla måltidsupplevelser definieras utifrån ett upplevelseproduktionsperspektiv. Studien undersöker även hur storytelling kan bidra till en meningsfull måltidsupplevelse och hur en restaurang kan använda sig av storytelling för att skapa meningsfulla måltidsupplevelser för en gäst. Studiens mål har varit att utveckla en modell som uppfyller uppsatsens syfte: ?att utifrån ett upplevelseproduktionsperspektiv studera hur storytelling kan tillämpas som verktyg för att skapa meningsfulla måltidsupplevelser?. I modellen är storytelling ett central begrepp. Modellen är till för restauranger som vill applicera storytelling i sin verksamhet för att skapa meningsfulla måltidsupplevelser för en gäst. Studien visar på att användandet av storytelling kan ha både positiva och negativa aspekter för en restaurang samt att storytelling kan implementeras i olika former och grader i en restaurangs dagliga verksamhet. Studien visar även att en meningsfull måltidsupplevelse kräver emotionell beröring och att en restaurang endast kan ge gästen verktyg för att hon själv ska känna meningsfullhet i en måltidsupplevelse.

Författare

Karin Appelskog

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för konst, kommunikation och lärande

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..