Sök:

Matematiklärarnas undervisningsmetoder. En kvalitativ studie bland behöriga lärare i två kommuner med fokus på individualisering,konkretisering, begreppsbildning och problemlösning


Syfte: Syftet med denna studie var att undersöka hur matematiklärare i två kommuner ser påoch arbetar med individualisering i matematikundervisningen i årskurs 7-9. Den empiriskastudien avsåg att besvara syftet utifrån ett antal frågeställningar vilka belysteindividualisering, konkretisering, begreppsförståelse och problemlösning imatematikundervisningen.Teori: Den huvudsakliga inriktningen i litteraturdel och teoridel i denna studie handlar omhur skolan och lärarna, enligt styrdokument och forskning, skall genomföra sitt uppdrag föratt eleverna på ett individualiserat sätt skall bli goda problemlösare. Studien har sin teoretiskautgångspunkt i det sociokulturella perspektivet, vilket utgår från den ryske psykologen Lev SVykovskijs (1896-1934) teorier om lärandet.Metod: Undersökningen genomfördes med en kvalitativ metod i form av struktureradefokusgruppsintervjuer. Totalt intervjuades fem fokusgrupper, vilket representerade allakommunala 7-9 skolor i de två kommunerna.Resultat: Individualisering i bemärkelsen att nå och lyfta alla från sin nivå är en paradoxenligt de intervjuade lärarna i de två undersökta kommunerna. Duktiga och självgående eleverfår inte den handledning under dialog som de borde kunna kräva och de kan därför inteutvecklas optimalt. Möjligheten till individualisering begränsas av elevgruppens storlek, desskunskapsspann och av tidsbrist.Många av de intervjuade lärarna i de två kommunerna har svårt att hitta formen förproblemlösning och att finna problem som utmanar alla elever på rätt nivå. Pedagogernaverkade inte systematiskt undervisa problemlösningsstrategier.Svenska ungdomar lyckas sämre och sämre på internationella och nationella tester. Enligtstyrdokument som kommentarmaterialet i matematik till Lgr 2011 beror det på attmatematikundervisningen i svenska skolor till stor del bedrivs som enskild räkning och dåtränas bara två av de fem förmågorna i matematik, som alla elever skall utveckla.Föreliggande studie visar att matematikundervisningen i de två undersökta kommunerna intebedrivs i form av enskild räkning, utan matematiklektionerna genomförs med genomtänktlektionsstruktur för att utveckla förmågor.

Författare

Eva Forsgren

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..