Sök:

Matarhjulens dubbinträning i timmer

Undersökning av dubbskador som matarhjulens mönster orsakar på timmer, deras uppkomst och hur man kan motverka dem med olika dubbmönster


Detta examensarbete har gjorts på uppdrag av Rottne Industri AB och berör matarhjulens dubbinträngning i virket. Matarhjulen sitter monterade i skördaraggregatet i skördaren, en skogsmaskin som används vid skogsavverkning. Då inträngningen, som uppstår av dubbarna på matarhjulen, är för stor (>5mm) bildas skador på virket vilket är ett utbrett problem inom skogsmaskinindustrin. Studien kartlägger de vanligaste dubbmönstrens skadeåverkan under kontrollerade och vetenskapliga förhållanden där testerna är designade för att efterlikna verklig skogsavverkning.I studien utförs två tester. Det första visar sambandet mellan presskraft och inskjutningsmått för respektive dubbmönster. Det andra är utformat för att se förmågan att överföra kraft mellan dubbmönstret och virket, så kallad skjuvdragning. Sju dubbmönster kommer att undersökas i studien.Om man ser till den tekniska information utvunnen ur testerna så har finnskogsvalsen med dubbla ribbor ett klart övertag speciellt i skjuvningssituationer. Däremot måste fler aspekter tas med i beräkningarna vid valet av dubbmönster. En av dem är tendenser för barkpackning i mönstrets håligheter. Då finnskogsvalsen med dubbla ribbor är ett förhållandevis tätt mönster måste omfattande undersökningar göras angående den aspekten innan det kan tas i fullt bruk.

Författare

Anes Memic Marcus Gäfvert Ulf Vilhelmsson

Lärosäte och institution

Växjö universitet/Institutionen för teknik och design

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..