Sök:

Manliga och kvinnliga gärningsmän - så framställs de av Aftonbladet

En kvantitativ studie om hur Aftonbladets framtällning av gärningsmän skiljer sig beroende på om brottet begåtts av en man eller en kvinna.

Brottslighet och kriminaljournalistik har länge varit en stor del av medieinnehållet. Men vad är det som avgör hur stor uppmärksamhet ett specifikt brott får? Det här är en kvantitativ studie av 100 nummer av Aftonbladet 2009 där vi ger svar på hur tidningen framställer manliga och kvinnliga gärningsmän.Studien har sin utgångspunkt i ?the chivalry hypothesis? som går ut på att kvinnor får mildare behandling både av rättsväsendet och av medierna. Den har tidigare testats inom medier av bland andra Weimann/Fishman och Grabe. I den här studien testas om hypotesen är giltig även när det gäller en svensk tidning.Resultaten visar att Aftonbladet gör vissa skillnader, inte bara på grund av vilket kön gärningsmannen har utan också beroende på vilket brott denne begår. Kvinnor som begår våldsbrott eller brott mot barn är de som behandlas hårdast. Kvinnor och män som begår andra typer av brott än våldsbrott behandlas mildast. Däremellan finns de män som begår våldsbrott. 

Författare

Sanna Dolck Johan Wall

Lärosäte och institution

Mittuniversitetet/Institutionen för informationsteknologi och medier

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..