Sök:

Måltidens betydelse för patientens välbefinnande


Bakgrund: Mat och måltiden belyses ofta ur ett näringsfysiologiskt perspektiv. Ett regelbundet intag av näring är nödvändigt för det fysiska välbefinnandet, särskilt efter en skada eller sjukdom då näring hjälper kroppen att läka. Då välbefinnande är ett fenomen relaterat till hela människan, så väl till det psykiska som till det fysiska, talar litteraturen för att måltidens påverkan på det fysiska välbefinnandet även speglas i det psykiska välbefinnandet. Syfte: Att skapa en överblick över hur relevant forskning beskriver vad måltiden har för betydelse för välbefinnandet hos en patient i behov av omvårdnad. Metod: En litteraturöversikt baserad på tio vetenskapliga originalartiklar med kvalitativ ansats. Materialet har kvalitetsgranskats med hjälp av en litteraturmatris samt en granskningsmall, och har analyserats i fyra steg med hjälp av forskningskort. Resultat: Betydelsen som måltiden har för välbefinnandet hos patienter i behov av omvårdnad speglas i de fem teman som framkom av analysen: strävan efter delaktighet, sinnesupplevelser, stressframkallande rutiner, socialt samspel samt njutning. Slutsats: Måltiden har en betydelse för patientens välbefinnande, genom att agera som en betydande faktor för patientens självbestämmande, skapar sociala samspel samt agerar som ett njutbart inslag i en persons liv.

Författare

Helena Bergman Sanna Elmgren

Lärosäte och institution

Röda Korsets Högskola/Röda Korsets Högskola

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..