Sök:

Lokaliseringsperspektiv av livsmedel och energi i Hudiksvalls kommun


Detta kandidatarbete är skrivet våren 2010 inom planering på institutionen för stad och land vid Sveriges lantbruksuniversitet. Arbetet är en fallstudie som undersöker huruvida Hudiksvalls kommun har ett lokaliseringsperspektiv av livsmedel och energi i den kommunala fysiska planeringen. Som bakgrund till arbetet ges en ökad efterfrågan av lokalproducerade livsmedel och behovet att minska användandet av fossila energibärare. I arbetet framkommer det att kommunens syn på lokalisering i den fysiska planeringen skiljer sig åt mellan livsmedel och energi. Kommunens energiförsörjning ses som en säkerhetsfråga enligt lagen om kommunal energiplanering och redan idag bedrivs ett aktivt arbete för att öka den lokala energiförsörjningen. Lokal livsmedelsproduktion tas inte upp i den fysiska planeringen däremot finns ett intresse för att öka andelen lokalproducerad mat från kostenheten. Preliminära beräkningar ges som jämför kommunens livsmedelskonsumtion i förhållande till lokal livsmedelsproduktion vilket ger en fingervisning om kommunens framtida förutsättningar att försörja sin befolkning med några baslivsmedel. I den slutliga diskussionen jämförs argumenten för lokalisering av energi och livsmedel och värdet av lokalisering sätts in i ett större sammanhang.

Författare

Torun Jacobsson

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Urban and Rural Development

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..