Sök:

Livsmedelshygien


I Sverige har Livsmedelsverket (2009) analyserat matförgiftningsfall där de fann att bufféervar den grupp av livsmedel som oftast utpekades som smittkällor. De beskriver att orsakenbakom smittspridningen dels berodde på att personalen hade bristande kunskap omlivsmedelshygien men också för att det förekom dålig handhygien.Syftet med studien är att få en överblick över hur hygienrutinerna ser ut i ett antalrestaurangers servering av lunchbuffé i Göteborgs stad. Undersökningen avser att utvärderahur väl livsmedelsverkets rekommendationer följs. Detta genomfördes med hjälp avstrukturerade observationer under två timmar i nio olika restauranger med lunchbuffé. Vidareundersöktes vilka likheter det fanns mellan observerade brister och resultatet avlivsmedelsinspektörernas kontrollrapporter.Studien resulterar i en överblick över vilka livsmedelshygieniska brister som finns irestauranger med lunchbuffé. De vanligaste förekommande bristerna i de 9 observeraderestaurangerna är att personalen i många restauranger inte bär hårskydd. Bärandet avsmycken är en annan brist där restaurangerna inte följer rekommendationerna. Gästernabedöms också ha vissa svårigheter att upprätthålla en hygienisk standard vid buffén. För attminimera risken för bland annat kontaminering av mikroorganismer från hand till föremål såunderlättar det om restaurangerna har tandpetare med t.ex. skyddande plast och att bestickenförvaras med skaftet uppåt. Det framkommer också att det finns vissa likheter i några utavrestaurangerna mellan miljöförvaltningens avvikelser samt de observerade bristerna. Denmest förekommande avvikelsen som går att likna med bristen rengöring av ytor och redskapunder observationerna är ?rengöring och desinfektion.?

Författare

Sofie Johansso Anna Karlsen Helena Nyborg

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..