Sök:

Lidande i vården - Sjuksköterskors uppfattningar om hur patienter åsamkas lidande inom intensivvården samt hur sjuksköterskor arbetar för att lindra lidande


Miljön på en intensivvårdsavdelning präglas av den tekniska utrustningen vilket kan inge rädsla hos den kritiskt sjuke patienten. Akut sjukdom innebär ofta ett hot mot tillvaron. När patienter hamnar på en intensivvårdsavdelning är det många åtgärder och undersökningar som ska ske snabbt vilket kan leda till blottad integritet och patienter uppfattar ofta inte vad som sker. Som sjuksköterska är det viktigt att se människan bakom alla maskiner, att uppmärksamma när patienter är utsatta för lidande och lindra lidandet. Syftet med studien är att beskriva sjuksköterskors uppfattningar om hur patienterna åsamkas lidande på en IVA och hur de arbetar för att lindra lidande. Fyra sjuksköterskor intervjuades och data analyserades med kvalitativ innehållsanalys. I resultatet framkom att miljön, hotad integritet, bristande kommunikation samt rädsla, smärta och oro är faktorer som sjuksköterskorna menar orsakar lidande för patienter. Lidandet kan lindras med ett professionellt arbetssätt där sjuksköterskan skyddar patientens integritet och inger trygghet. Sjuksköterskorna försöker även lindra lidande genom att involvera patienten i vården, vara lyhörda, anpassa läkemedel och skapa en trivsam miljö. Sederingen spelar stor roll i vården och när patienter inte är tillräckligt sederade finns större risk att de drabbas av lidande. Enligt sjuksköterskorna är det en viktig uppgift att anpassa sederingen i form av att patienter är så vakna som möjligt samtidigt som de inte är utsätts för lidande. I framtiden finns behov av studier som ytterliggare belyser sederingens effekt på patienter och hur sederingen kan leda till lidande hos patienter.

Författare

Emina Kodzic

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Institutionen för Vårdvetenskap (VHB)

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..