Sök:

Lever kostekonomstudenter som de lär? - En undersökning om frukost


Det huvudsakliga syftet med vårt examensarbete har varit att ta reda på hur kostekonomstudenters frukost ser ut. För att få reda på detta har vi skickat ut en kostregistrering med kompletterande frågor till kostekonomstudenter i Umeå och Göteborg. Resultatet visar att kostekonomstudenter har en positiv inställning till frukost och att de är nöjda med sin frukost. Det har även framkommit att studenterna säger att de åt som de brukar under kostregistreringen. Av resultatet kan man även utläsa att studenterna har ett för lågt intag av energi. Fettintaget under frukosten ligger på en mycket låg nivå medan andelen kolhydrater är något högt. Proteinintaget är däremot inom den rekommenderade nivån för den största delen av studenterna. Studenternas livsmedelsval består främst av spannmålsprodukter som bröd, gröt och flingor/müsli samt magrare mejeriprodukter som mjölk, filmjölk, ost och yoghurt. Frukt och grönsaker förekommer i stor utsträckning. På frågan om vilka faktorer som påverkar studenterna vid val av frukost är det smak och doft samt hälsoaspekter som anses viktigast. Faktorer som ekologiska aspekter och annonser och reklam påverkar studenterna minst.

Författare

Rebecka Hedberg Poa Pettersson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..