Sök:

Leder social exkludering till minskad tolerans och mår individer med stort behov av tillhörighet sämre vid social exkludering?

Tillhörighet och att få vara en del av ett socialt sammanhang är nödvändigt för oss människor. Social exkludering utgör ett hot mot individens välbefinnande och har visats påverka individens beteende och åsikter. Syftet med studien var att undersöka om människor är mer intoleranta mot personer de inte känner tillhörighet med, om social exkludering leder till en ännu mer intolerant hållning samt om individens behov av tillhörighet påverkar hur de mår vid social exkludering. I studien deltog 26 studenter varav hälften blev exkluderade under ett datorspel. Deltagarna svarade på enkäter om hur de mådde, åsiktsfrågor och deras behov av tillhörighet. Resultaten visade att människor var mer intoleranta mot personer som inte delade deras uppfattning samt att socialt exkluderade personer inte var mer intoleranta. Vidare mådde individer med stort behov av tillhörighet sämre av att bli socialt exkluderade än de med ett lägre tillhörighetsbehov.

Författare

Helena Klinc

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Psykologiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..