Sök:

Lättmjölk och lättmargarin i skolan

En studie om föräldrars inställning till servering av lättmjölk och lättmargarin i skolan

Bakgrund Barn har idag ett för högt intag av mättat fett, vilket ökar risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Livsmedelsverket rekommenderar därför att lättmjölk och lättmargarin skall serveras i skolan för att uppnå en näringsriktig skolmåltid.Syfte Syftet var att undersöka föräldrars inställning till Livsmedelsverkets rekommendationer kring serveringen av lättmjölk och lättmargarin i skolan, hur konsumtionen av mjölk och margarin ser ut i hemmet samt samband med föräldrarnas kön, ålder och utbildningsnivå.Metod En enkätstudie genomfördes på tre utvalda skolor, innehållande elva frågor om inställning till och konsumtion av lättmjölk och lättmargarin. SPSS 20.0 användes för att analysera och bearbeta data där en signifikansnivå sattes till p<0,05.Resultat Deltagare i denna studie var 106 stycken, 81 kvinnor och 25 män. Majoriteten av deltagarna var negativa till de påståenden som lyfter fram lättmjölkens fördelar. Endast ett fåtal deltagare instämde i påståendet lättmjölk och lättmargarin minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Många deltagare ansåg att lättmjölk var onaturligt/tillgjort och att det var smaklöst/smakar mest vatten. Mellanmjölk och smörgåsfett med en fetthalt över 40 % konsumerades mest av deltagarna i hemmet. Nästan hälften av deltagarna uppgav att de inte kände till Livsmedelsverkets råd gällande servering av lättmjölk och lättmargarin i skolan, dessa deltagare var mest positiva till att följa råden. Deltagarna som visste om råden var mest negativa till att följa dem.Slutsats Föräldrar har en negativ inställning till lättmjölk och lättmargarin, både i allmänhet och till införandet i skolan. Information från Livsmedelsverket når inte ut till mottagarna fullt ut och leder inte till förväntade beteendeförändringar. Det bristande förtroendet för Livsmedelsverket kan leda till en vidare ökning av höga blodfetter som i framtiden kan leda till en ökad risk till hjärt- och kärlsjukdomar hos barnen.

Författare

Matilda Söderlind Sandra Bylin

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..