Sök:

Lagerstyrningens betydelse

Ett viktigt arbetssa?tt vid lagerha?llning av livsmedel

Att lagerföra produkter med begränsad hållbarhet kan skapa problem för det lagerförande företaget. Problematiken ligger i att inte lagra för mycket produkter, så hållbarhetstiden hinner gå ut, samtidigt som man måste kunna mätta sina kunders behov. Ett välfungerande lagerstyrningsarbete kan hjälpa företag med denna problematik, vilket även skapade grunden för denna uppsats. Tre företag inom Stockholmsområdet studerades gällande deras respektive arbetssätt när det kommer till lagerstyrning. Det studieobjekten har gemensamt är att de lagerför livsmedel; produkter med begränsad hållbarhet.Studien tar reda på vilket sätt företag, som lagrar livsmedel, arbetar med lagerstyrning samt vilken eller vilka faktorer som ses avgörande för lagerstyrningens effektivitet. Insamling av primärdata har skett via ett flertal intervjuer med varje studieobjekt medan sekundärdata har samlats in utifrån litteratur samt vetenskapliga artiklar. Respondenterna har valts utifrån deras arbetsområde i ett försök att införskaffa så bred empiri som möjligt. Intervjuer har skett med respondenter från arbetsområdena supply chain, lager samt ekonomi. Den insamlade empirin ställs mot studiens teoretiska referensram där en analys leder fram till en slutsats. Studien är av kvalitativ karaktär då vi ville studera hur studieobjekten arbetar med lagerstyrning samt se vilken eller vilka faktorer som ses avgörande för dess effektivitet.Studien visar att studieobjekten arbetar frekvent med lagerstyrning men att det finns en definitionsproblematik som gör att arbetet skiljer sig åt. Gemensamma arbetssätt som hittas är däremot deras målsättning gällande leveransservice; att ens servicenivå ska erhålla en godkänd nivå för både företaget och dess kunder och att prognostisering är en stor del av arbetet. Samtliga studieobjekt vill hålla kapitalbindningen och logistikkostnaderna nere genom sitt lagerstyrningsarbete och på ekonomiavdelningen kunde man se att detta arbetssätt påverkade lönsamheten. Då det handlar om lagerhållning av livsmedel måste företagen förhålla sig till samma lagar och regler vid men däremot framkommer det att kunderna bistår med högre krav. Via studien framkommer det att det är prognostisering som är av stor betydelse då det är en faktor som ses avgörande för lagerstyrningens effektivitet. 

Författare

Caroline Löfström Malin Hellström

Lärosäte och institution

Södertörns högskola/Institutionen för samhällsvetenskaper

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..