Sök:

Lagerplaceringsstrategier och förändringar i utförda fordonskilometer - en longitudinell studie över sportbranschen i Sverige


Föreliggande uppsats baseras på en undersökning av de tre största aktörerna (Team Sportia,Stadium och Intersport1) i den svenska sportbranschen. Syftet var att studera förändringar ilagerlokalisering över tid samt dess påverkan på trafikarbetet. Det ligger i företags intresse attgranska hur antalet utförda fordonskilometer kan minska då transportkostnader utgör en stordel (40 %) av de totala logistikkostnaderna hos företag (McKinnon, Browne och Whiteing,2012). Genom att studera förändringen av lager över tid i en bransch kan en förståelse skapasöver hur företag agerar och huruvida en svensk bransch följer teorier och mönster som kunnatidentifieras vid lagerlokaliseringsförändringar i andra länder.Alla företagen vi har studerat har ökat graden av centralisering över tid. Lagerytan har ökatför två av företagen mellan 1998 och 2008. Två av företagen minskade sin lageryta mellan2008 och 2013 medan det tredje företaget fortsatte att öka sin lageryta ytterligare. Flerafaktorer har visat sig vara viktiga för företagen som i föreliggande studie undersökts vidlokaliseringsbeslut av lager. Studien visade att omlokalisering innebär färre utfördafordonskilometer var viktigast för alla företag. Andra faktorer som varit betydande vartillgång till utbildad arbetskraft, närhet till kundmarknad/geografisk befolkningscentra,närhet till motorväg, stordriftsfördelar, närhet till hamn, tillgång till exploaterbar mark ochbra företagsklimat i området/kommunen. Undersökningen visar att ett av de undersöktaföretagens omlokalisering av lagerverksamhet har minskat antalet utföra fordonskilometermed 44,2 %.Två av företagens lagerverksamheter har förflyttats till utkanten av ett stort urbant område.Det tredje företaget har alltid haft sin lagerverksamhet i ett urbant område. Undersökningenvisar att majoriteten av företagen gått från att använda två centrallager till ett och därmed ökatgraden av centralisering under den undersökta tidsperioden. Detta har också identifierats itidigare undersökningar i andra länder. Studien har därmed fyllt luckor i forskningen i formav identifiering angående förflyttningen av lagerverksamhet och dess pådrivande faktorer iSverige.

Författare

Charlotte Kjellberg Caroline Ericson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..