Sök:

Kunskapsöverföring i projektverksamheten skapar kunskapskapital för framtiden - En kvalitativ studie av två privata företag med verksamhet i västra Sverige


Denna rapport fokuseras omkring de tre ämnena projektledning, kunskap ochförändringsledning. I en företagsvärld där allt mer av verksamheten består avprojektverksamhet har det upplevts som viktigt att skapa en bättre förståelse omkringdetta ämne.Avsikten med denna studie har varit att skapa en bättre förståelse för områdetprojektledning med fokus på ledning av IT-projekt. Det specifika syftet har varit att bidratill en ökad insikt om överföring av kunskap mellan IT-projekt i olika former. Studien ären kvalitativ studie och det empiriska materialet har inhämtats från ett Fordonsföretagoch ett Konsultföretag. Samtliga respondenter är verksamma i yrkesrollen somprojektledare. I det teoretiska kapitlet har en egenutvecklad modell för hurkunskapsöverföring sker i två olika projektmiljöer tagits fram. Ett visst stöd har kunnatskönjas för dessa projektmodeller från studiens respondenter. Det har även skapats entriangelmodell för att belysa hur de tre ämnena projektledning, kunskap ochförändringsledning samverkar.Ett omfångsrikt resultat har med hjälp av fem stycken intervjuer framkommit. Resultatethar skapat en god helhetssyn för hur ledningen av IT-projekt sker i de båda studeradeföretagen. Det har framkommit att kunskapsöverföring sker på en rad olika sätt genom tillexempel nätverk, möten och chattverktyg. Studien visar på åtta stycken faktorer som ärgynnande för kunskapsöverföring som sker mellan projekt. Även hindrande faktorer förkunskapsöverföring har framkommit och bland dessa är tidsbrist den övervägandefaktorn. Avslutningsvis ges i studien några förslag för hur en gynnsam miljö förkunskapsöverföring kan skapas.

Författare

KRISTIN ANDRESEN

Lärosäte och institution

IT-universitetet i Göteborg/Tillämpad informationsteknologi

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..