Sök:

Kostrelaterade riskfaktorer

En litteraturstudie gällande IGF-1 och ökad risk för prostatacancer


Bakgrund:Den dominerande cancerformen hos män över 75 år är prostatacancer. Kosten har en påverkan på många sjukdomstillstånd och på senare tid har man undersökt misstankarna kring om höga nivåer av IGF-1 kan öka risken för att utveckla prostatacancer. IGF-1 finns naturligt i kroppen men hormonet finns bland annat också i vissa livsmedel så som mejeriprodukter. Syfte:Att granska tillgänglig evidens gällande samband mellan höga nivåer av IGF-1 och prostatacancer, samt att om ett samband går att finna, undersöka om en kostrekommendation kan göras för att sänka nivåerna av detta hormon i kroppen och på så vis minska risken för utveckling av prostatacancer. Metod:Systematisk litteraturstudie. Resultat:Det finns studier som talar för och emot ett samband mellan höga nivåer av IGF-1 och ökad risk för att drabbas av prostatacancer. Dock belyser samtliga studierna vikten av fortsatt granskning inom området för att helt kunna fastställa ett eventuellt samband. Slutsats:Det krävs fler studier för att fastställa ett samband mellan höga nivåer av IGF-1 och ökad risk för prostatacancer. I nuläget anser författarna att det inte går att göra en kostrekommendation där man har för avsikt att sänka nivåerna av IGF-1 i serum på grund av olika presenterade studieresultat.

Författare

Sara Söderberg Tommy Kaskas

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..