Sök:

Kostråd under graviditeten


Att äta en hälsosam och varierad kost är viktigt för att uppnå hälsa. Graviditeten är en tidpunkt i livet då det är extra viktigt att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen för att tillgodose kvinnans och fostrets hälsa. Nästan 100 procent av alla kvinnor i Sverige besöker mödravårdcentralen under sin graviditet och barnmorskan är den som främst har ansvar när det kommer till vägledning av matvanor. Syftet med studien var att kartlägga gravida kvinnors upplevelse av rådgivningen kring kost och matval som förmedlas vid mödravården i Halmstad samt om de anpassat sin kost efter råden. Studien var av tvärsnittskaraktär och som metod användes en kvantitativ enkät. Resultatet sammanställdes och analyserades med deskriptiv och jämförande statistik. Studien visar att majoriteten av kvinnorna var nöjda med rådgivningen och att de som upplever att de fått möjlighet att ställa frågor upplever rådgivningen som bättre. Dessutom sågs en tendens mot att kvinnor med ett BMI inom ramen för normalvikt angav en högre grad av self-efficacy gällande förmågan att följa rekommendationerna. Kvinnor med en högre grad av self-efficacy angav att anpassning av kosten sker i större utsträckning. Slutsatser som kan dras av studien är att majoriteten av de gravida kvinnorna är nöjda med den rådgivning de fått samt att det bör finnas utrymme till att ställa frågor under rådgivningen. Dessutom bör mödravården arbeta för att stärka gravida kvinnors self-efficacy då detta kan kopplas till anpassning till de rekommendationer som ges.

Författare

Karin Månsson Linda Olandersson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..