Sök:

Kommunal tillsyn av gårdsmejerier


I Sverige finns det nästan 300 myndigheter som kontrollerar olika delar av livsmedelskedjan från jord till bord. De flesta av dessa myndigheter är kommunala nämnder som genom sina tjänstemän sköter tillsynen av många olika sorters livsmedelsverksamheter. En av dessa verksamheter är gårdsmejerier och andra mindre mejerier som i många kommuner är de anläggningar med högst riskklassning och dessutom oftast unika i sitt slag, vilket ställer storakrav på de kommunala livsmedelsinspektörerna.Den konflikt som ofta kan uppstå vid de tillsynsbesök som inte motsvarar båda parters förväntningar och önskningar kan ofta leda till misstro och en dålig dialog. Detta kan leda till problem både för företagare och för inspektörer som får ett sämre arbetsklimat. För att komma till rätta med dessa problem måste man undersöka vad som fungerar bra och lära sig av dessa goda exempel. Detta projekt har gått ut på att hitta både bra och dåliga exempel som skulle kunna förändra situationen till det bättre med en mer effektiv livsmedelstillsyn som mål.De problem som presenteras har främst handlat om att mötet mellan företagare och inspektör på ett personligt plan har potential att utvecklas. En lösning på problemet kan vara att utveckla mötet på ett plan där kunskap utbyts genom dialog. Slutligen har problem och lösningar handlat om att anpassa samhällets livsmedelstillsyn så att det underlättar det personliga och kunskapsmässiga utbytet mellan två människor genom större kontinuitet och samstämmighet över kommungränserna.

Författare

Mattias Eriksson

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Food Science

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..