Sök:

Kartläggning av distriktlagstränares kännedom och användande av knäkontroll som skadeförebyggande träning för korsbandsskador hos flickor

En enkätstudie


Bakgrund: Korsbandsskador är vanligt bland kontaktidrotter så som basket, fotboll, handboll och innebandy och kan ge stora konsekvenser för idrottaren. Korsbandsskador drabbar oftare kvinnor än män vilket kan bero på en rad olika saker, bland annat anatomi. Studier har visat att med hjälp av knäkontroll går dessa skador att reducera. Syfte: Syftet med studien var att kartlägga distriktslagstränares kännedom om och användandet av knäkontroll. Studien riktade in sig på tränare för 15-åriga flicklag inom idrotterna basket, fotboll, handboll och innebandy. Metod: 115 distriktslagstränare fick en enkät med frågor som berörde kännedom och användandet av knäkontroll samt var de var geografiskt placerade och hur de fått sin utbildning. En deskriptiv dataanalys genomfördes på insamlad data. Resultat: 72 tränare svarade på enkäten. Av dessa kände 71 tränare till begreppet knäkontroll och 53 tränare använde sig av det. Det fanns inget samband mellan geografisk spridning av tränarna eller utbildning när det gällde användandet av knäkontroll. Konklusion: Nästan alla tränare i studien kände till knäkontroll som begrepp och 74 % använde sig utav det i sitt distriktslag. Vidare forskning behövs på klubblagsnivå för att få en bredare bild av hur det ser ut.

Författare

Camilla Albertsson Emma Orrdal

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..