Sök:

Kartläggning av chokladpulverspridning

en fallstudie gjord på Kraft Foods Sverige AB


Syftet med examensarbetet är att kartlägga orsakerna till pulverspridningen på O?boyavdelningen samt att ge förslag på åtgärder som kan förbättra och underlätta arbetet med den periodiska rengöringen. Vid tillverkning av livsmedel är det av stor vikt att produktionen är hygienisk och att produkterna har hög kvalitet. Många gånger, i synnerhet vid tillverkning av pulverprodukter, såsom O?boy, kan det vara svårt att uppnå den önskvärda graden av renhet. I dag är det också en dragkamp mellan kvalitetsavdelningen och produktionsledningen om hur personalens tid ska utnyttjas. På Kraft Foods Sverige AB har personalen på O?boyavdelningen inte tid för den periodiska rengöringen i den utsträckning som är nödvändig. Det har lett till att det på avdelningen finns relativt mycket damm i form av chokladpulver. Konsekvensen av detta är att det finns skadeinsekter i lokalerna som lever på kakao- och mandelprodukter. Anledningen till att maskinerna läcker ut pulver är att många av dem är äldre och inte håller samma standard avseende exempelvis täthet som många av dagens moderna maskiner gör. En annan anledning är att städrutinerna på avdelningen har brister. De slutsatser som dragits är att det utöver brister i rengöringsrutinerna finns ytterligare orsaker till att avdelningen har problem med pulver i lokalen. Den befintliga ventilationen är inte anpassad för tillverkning av chokladpulver. Varje timme pumpas 29 000 m³ luft ut i lokalen, vilket orsakar cirkulation av ansenliga mängder pulver i luften. Dessutom finns det i lokalen utrustning som inte används längre, olämpligt byggnadsmaterial i väggarna och ett malplacerat konstverk. Dessa faktorer medför att det på olika ställen samlas mycket pulver som blir en tillväxt plats för skadeinsekter. Operatörernas upplevda arbetssituation, där inte tid avsätts till erforderlig rengöring av utsatta utrymmen, är också en bidragande orsak till problemet med pulverspriding och åtföljande insektsetablering. Slutsatsen av dessa iakttagelser är att Kraft Foods Sverige med förhållandevis enkla och på sikt föga kostsamma åtgärder skulle, vad avser hygien och kvalitet, kunna åstadkomma en helt tillfredsställande produktionsprocess för O?boy i Upplands Väsby. Några av dessa förslag på åtgärder sammanställdes i en åtgärdslista som också implementerades under arbetets gång. En del av dessa är att dra en ny ventilation och att låta operatörerna vara mera delaktiga i arbetet med kvalitet.

Författare

Åsa Martinsson

Lärosäte och institution

Luleå/Industriell ekonomi och samhällsvetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..