Sök:

Kärt barn har många namn. En studie av hur elever, pedagoger och specialpedagoger tänker kring koncentrationssvårigheter.

Syfte: Föreliggande studies syfte är att undersöka pedagogers, specialpedagogers och elevers beskrivningar om koncentration och koncentrationssvårigheter. Focus är likheter och skillnader i deras beskrivningar. Studiens forskningsfrågor är:? Vilka likheter och skillnader finns i beskrivningarna av koncentration och koncentrationssvårigheter?? Vilka synsätt utrycks, gällande vad som erbjuds i skolmiljön gällande arbetssätt/metodik och organisation?? Hur tänker pedagoger, specialpedagoger och elever kring de faktorer som gynnar respektive försvårar koncentration?? Beskriver pedagoger, specialpedagoger och elever att det finns utvecklingsmöjligheter av koncentrationsförmågan?Metod: Undersökningen bygger på en kvalitativ intervjustudie med två elevgrupper, fyra pedagoger och två specialpedagoger. Vid intervjuerna användes halvstrukturerade frågor. Materialet har samlats in och sammanställts under rubriker utifrån syfte och frågeställningar.Resultat: Resultatet visar på fler likheter än skillnader mellan både elevers, pedagogers samt specialpedagogers beskrivningar av faktorer som påverkar koncentration. Pedagogers och specialpedagogers beskrivningar av synsätt gällande miljö, arbetsmetod och förhållningssätt för elever i koncentrationssvårigheter överensstämde väl med referenslitteraturen. Sammanfattningsvis konstateras att elevernas bild av en framtidsskola verkande för arbetsro och koncentration befinner sig i linje med både pedagogers, specialpedagogers samt inhämtad aktuell forskning och litteratur i ämnet. Betydelse för specialpedagogyrket: Att bidra till en större förståelse för hur elever, pedagoger och specialpedagoger ser kring begreppen koncentration ? koncentrationssvårigheter. Hur man kan förebygga för, stödja och hjälpa barn i koncentrationssvårigheter i skolan. Att ställa frågan; var finns problemen och lösningarna?

Författare

Linda Kruger Theresia Lindmark Anne-Li Olausson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för pedagogik och didaktik

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..