Sök:

Kan fritidsintressen och socialt stöd minska upplevelsen av stress på arbetet? En studie kring forskare i forskningsmiljö i Lund och Malmö, våren 2003 och 2005


Hur handskas vi med den arbetsrelaterade stressen och finns det faktorer som kan minska den? I denna studie undersöks upplevelsen av stress och socialt stöd i forskarmiljö. Undersökningens deltagare består av 45 forskare i Lund och Malmö som besvarat en enkät. Enkäten lämnades ut våren 2003 och 2005. Syftet var att undersöka om fritidsintresse och socialt stöd kan minska stressen som kan uppkomma i samband med arbetet. Den teoretiska basen är Richard S. Lazarus Copingteori och Marianne Frankenhaeusers stressforskning.Resultatet visar att forskarna som svarat inte har en hög stressupplevelsenivå. De känner socialt stöd och är nöjda med sina prestationer och med livet. Slutsatsen är att det är arbetssituationen och stressen där som styr fritiden. Det är inte fritidsintressena som i första hand påverkar stressnivån.

Författare

Helen Fröderberg

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Avdelningen för sociologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..