Sök:

John Hattie - med svenska mått mätt. En granskning av John Hatties syntes av metaanalyser med fokus på klasstorlek och hur den förhåller sig till den svenska skolan


Bakgrund: John Hattie, professor vid Melbourne University i Australien, gav 2009 ut boken Visible learning: a synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. Boken räknas som världens största forskningsöversikt över vad som påverkar elevers studieresultat och fick omedelbart ett internationellt genombrott. Studien rangordnar och visar vilka påverkansfaktorer som lämpar sig bäst för elever i skolan. En rangordning som enligt Hattie är mer eller mindre allmängiltig. Men finns det verkligen några universella lagar som kan visa vad som bäst påverkar elevers studieresultat?Syfte: Syftet med uppsatsen är att närmare granska Hatties undersökningsmetod. Detta genom att studera hur han analyserar effekten av klasstorleken. Vi vill genom dessa analyser till exempel få svar på frågan: Vilka förutsättningar gäller i studierna som Hattie undersöker? Hur kommer det sig att Hatties resultat visar på att klasstorleken har en närmast obetydlig roll? Vidare ska vi studera Hatties analys av klasstorleken med svenska förhållanden.Metod: Vår metod är att göra en granskning av Hatties studie och en litteraturstudie av den forskning som Hattie använt sig av. Detta innebär att kritiskt och i detalj skärskåda Hatties metod samt att studera vilka förutsättningar metaanalyserna bygger på. Utöver Hatties studie kommer vi även göra en litteraturstudie av viss annan forskning gällande klasstorleken, men då för att se hur Hatties studie förhåller sig till den svenska skolan.Resultat: Sammanfattningsvis ser vi stora brister i Hatties meta-metaanalys av klasstorleken. Framförallt har en stor del av analysen baserats på data från första hälften av 1900-talet. Vidare tar Hatties metaanalys inte hänsyn till vilken sorts minskning vi pratar om. Hatties meta-metaanalys är inte en studie av klassminskning från 25 till 15 elever, vilket man lätt kan få intrycket av att det är. Vidare är Hatties analys av klasstorleken enligt oss inte förenlig med den svenska skolans förhållningssätt när det gäller arbetsformer och elevsyn.

Författare

Mattias Barwe Simon Dahlström

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..