Sök:

Jämförelse av selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) och serotonin-noradrenalin-återupptagshämmare (SNRI) vid behandling av vuxna med generaliserat ångestsyndrom (GAD)

Bakgrund: Diabetes typ två är en sjukdom som förebyggs och behandlas med bland annat livsstilsförändringar. Det är ett aktuellt ämne då diabetes typ två blir allt vanligare i Sverige och världen. Det uppskattas att 85-90 procent av alla som har diabetes i Sverige har diabetes typ två. Syftet med denna systematiska litteraturstudie var att belysa hur patienter upplever att drabbas av diabetes typ två med inriktning mot livsstilsförändringar. Metod: Åtta kvalitativa artiklar kvalitetsgranskades och ingår i studien. Analysen gjordes genom fyra frågeställningar som besvarade syftet. Resultatet presenterades under tre rubriker: Synen på sjukdomen, Inställningar till att göra livsstilsförändringar samt En ny identitet. Att drabbas av diabetes typ två innebar att patienterna förlorade sin tidigare identitet. Kroppen tog en ny plats och krävde nya behov. Genom att förneka sin sjukdom gick det att fortsätta leva sitt vanliga liv. Kunskap gav många gånger motsägelsefulla känslor. Att patienten fick bevara sin självständighet och ta kontroll över sin egen situation var av stor vikt. Att ändra en livsstilsförändring i taget upplevdes som hanterbart. Slutsatsen var att alla patienter har sin egen syn på sjukdomen och vårdaren måste ta hänsyn till den enskilda patientens livsvärld för att stärka och stödja patientens motivation till livsstilsförändring.

Författare

Ann-sofie Jakobsson

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Kemiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..