Sök:

Jag får aldrig slutföra en uppgift. Sjuksköterskors beskrivning av arbetsrelaterad stress och dess påverkan på omvårdnaden.


Det är väl känt att sjuksköterskor ofta har en hög nivå av arbetsrelaterad stress. Syftet meddenna studie var att hitta orsaker till stress hos sjuksköterskor och hur detta påverkaromvårdnaden av patienter. Studien genomfördes som en litteraturstudie vilken omfattade 12artiklar med varierande metoder och upplägg utförda i Europa och Nordamerika. Orsaker tillstress identifierades och tematiserades i två teman; Hur påverkas patienten ochomvårdnaden samt Hur påverkas sjuksköterskan. Följande huvudsakliga resultat hittades:Hög bemanningsnivå visade samband med hög omvårdnadskvalitet, hög arbetstillfredsställelseoch låg stress. En synlig ledning som kommunicerar effektivt och lyssnar på ochstödjer personalen visade samband med hög omvårdnadskvalitet, hög arbetstillfredsställelseoch låg stress. Bra relationer och visad respekt internt i sjuksköterskegrupper och mellansjuksköterskor och läkare visade samband med hög omvårdnadskvalitet, hög arbetstillfredsställelseoch låg stress.

Författare

Anders Belin

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..