Sök:

Intrabedömar- och interbedömar-reliabilitet för goniometer med rörlibeller vid mätning av aktiv och passiv höftledsflexion


Bakgrund: Sjukgymnaster undersöker och behandlar personer med muskel- och ledproblem. En viktig del i undersökningen och utvärderingen av behandlingen av dessa patienter är mätning av aktiv och passiv ledrörlighet. För att mäta ledrörlighet används ofta en goniometer. Inom sjukgymnastiken finns det ett behov av en goniometer som gör att man kan använda samma referens vid varje mätning. Om man kan använda horisontalplanet som referens minskar beroendet av ett korrekt ögonmått och därmed minskas risken för fel. Därför har vi tagit fram en goniometer med rörlibeller applicerade i 90 graders vinkel. Det finns inga studier där reliabiliteten undersökts för en goniometer med rörlibeller. Syfte: Syftet med studien var att undersöka reliabiliteten för en goniometer med integrerade rörlibeller vid mätning av höftledsflexion. Metod: En experimentell studie där test-retest undersökning av höftledsflexion på friska försökspersoner genomfördes. Mätningar genomfördes på 20 frivilliga försökspersoner mellan 18-23 år. Resultat: ICC-värdena för interbedömar-reliabilitet beräknades till 0,856 och 0,891 för aktiv respektive passiv höftledsflexion. För intrabedömar-reliabilitet varierade ICC-värdena mellan 0,790 och 0,929. SEM% var för interbedömare vid mätning av aktiv flexion 1,62% och vid passiv flexion 0,87%. För intrabedömare varierade SEM% mellan 0,88% och 2,57%. Konklusion: Resultatet visar att både intrabedömar- och interbedömar-reliabiliteten för goniometer med rörlibeller är hög vid mätning av aktiv och passiv höftflexion eftersom studien visar höga ICC-värden och lågt SEM%. För att kunna applicera reliabiliteten i klinik behövs fler studier som undersöker SEM och SRD för kroppens olika leder, rörelser och sjukdomstillstånd.

Författare

David Engkvist Henrik Törnqvist

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..