Sök:

Intäktsredovisning & kassaregister i restaurangbranschen

- vad är god revisionssed?

Studiens syfte är dels att fastställa vilken granskning respondenterna anser nödvändig för att god revisionssed ska beaktas vid granskningen av restaurangbolags intäktsredovisning, med fokus på kassaregistret, och dels att ställa samman ett granskningsprogram för hur kvalificerade revisorer bör granska bolag med restaurangverksamhet för att uppfylla kravet på god revisionssed. Studien har därmed både ett explorativt och ett normativt syfte. För att besvara syftet har en kvalitativ, induktiv studie genomförts där personligt kunskapande samtal med fem kvalificerade revisorer, en skatterevisor och deltagandet på ett seminarium, utgjort kärnan. Väsentlig information från respondenterna och från seminariet har sedan presenterats och legat till grund för analys och för det utarbetade granskningsprogrammet. Resultatet visade att en omfattande granskning bör göras. För att granska enligt god revisionssed bör revisorn granska företagets rutiner för försäljning och för hur kassan hanteras. Analytisk granskning bör även göras genom att flera analyser utförs och dessa i kombination ger tillförlitliga revisionsbevis. Revisorn bör även granska bokföringen och kassarapporterna. Att besöka klienten och se verksamheten på plats är nödvändigt och kan kombineras med kontroll av bolagets kassaregister. Kassaregistret bör noga följas upp genom en genomgång av provslag och kvittogranskning samt en uppföljning bör göras av systemdokumentation och behandlingshistorik.

Författare

Maria Nilsson

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..