Sök:

Individuella aspekter i den musikaliska utvecklingen hos musikhögskolestudenter

Övning, ensemblespel och personligt uttryck av musik är element i utvecklingen till att bli musiker. Finns det även individuella aspekter av betydelse i den musikaliska utvecklingen? Syftet med studien var att undersöka om det finns vissa signifikativa personlighetsdrag utifrån femfaktormodellen hos musikhögskolestudenter. Studien syftade även till att undersöka styrkor och svagheter för musikalisk utveckling på huvudinstrumentet. Musikhögskolestudenterna (n=83) hade signifikativt högre nivåer av Openness och Agreeableness jämfört med psykologistudenter (n=134). De styrkor och svagheter för musikalisk utveckling som musikstudenterna beskrev med egna ord kodades till ?Lärande?, ?Spelteknik? och ?Gestaltning?. ?Lärande? hade högst svarsfrekvens. Resultaten bekräftade inte tidigare forskning om förekomst av introversion hos musiker. Den musikaliska självbilden kan bidra till förståelsen av musikstudenters mångsidighet.

Författare

Emma Henning

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Stockholms universitet/Stockholms universitet/Stockholms universitetSamhällsvetenskapliga fakultetenPsykologiska institutionen

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..