Sök:

Implicit Relational Assesment Procedure som metod för attmäta implicit attityd till fysisk aktivitet vid långvarig smärta

En pilotstudie

Människor med långvarig smärta undviker ofta fysisk aktivitet. Explicita och implicita attityder kan tänkas vara en komponent i detta undvikande. Studien syftar till att testa ett stimulusmaterial som möjliggör en tillämpning av Implicit Relational Assessment Procedure (IRAP) som metod för att mäta implicit attityd i förhållande till fysisk aktivitet hos personer med långvarig smärta. Explicit och implicit attityd undersöktes hos 11 smärtpatienter och 15 friska kontrollpersoner. 2 av smärtpatienterna och 9 av kontrollpersonerna lyckades genomföra hela proceduren. Denna skillnad mellan grupperna var signifikant och kan eventuellt förklaras av att grupperna inte varit tillräckligt matchade avseende ålder och utbildningsnivå. IRAP-effekter från de som genomförde hela proceduren tolkas på individbasis eftersom undersökningsdeltagandet var för lågt för att på ett tydligt sätt se eventuella differentiella effekter. Implikationer för framtida forskning inom området diskuteras.

Författare

Kristoffer Pettersson

Lärosäte och institution

Stockholms universitet/Psykologiska institutionen

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..