Sök:

I´m a good parent and i take responsipility. A discourse analysis on discussions about the social services´ interventions in families with children on Familjeliv.se


Syftet med denna uppsats har varit att belysa hur bilden av socialtjänsten förmedlas på internetforumet Familjeliv.se. Vårt fokus har legat på barnfamiljers kontakt med socialtjänsten. Vi har undersökt om vi kan se några mönster i hur socialtjänsten beskrivs och om detta skiljer sig åt om är en ?klient? eller en socialarbetare som skriver inlägget. Syftet har också varit att belysa hur ett internetmedie påverkar sättet att kommunicera. Vi har också behandlat ämnet offentligt och privat, att forumdeltagarna uppträder anonymt men att diskussionerna präglas av privat angelägenheter. Vi har också lagt fokus på hur klienten förmedlas som moder i förhållande till rådande normer. Språket och tonen från forumdeltagarna har ständigt legat i fokus. Uppsatsen bygger på fem forumdiskussioner från familjeliv.se som behandlar ämne socialtjänst och barnutredningar. Vår teoretiska utgångspunkt har varit kritisk diskursanalys samt Goffmans teorier om socialt samspel där begrepp som front- and backstage samt intrycksstyrning behandlas. Vi har genom vår granskning av forumdiskussionerna funnit teman som har legat till grund för vår ananlys. Dessa är Språkbruk/ton, offentligt och privat, föräldrarskap. Vi har också i vår analys använt oss av tidigare forskining som behandlar ämnen som makt, oversharing samt myten om den goda modern. Några av de resultat vi kommit fram till är att det finns två konkurrerande diskurser om socialtjänsten. Den ena beskriver socialtjänsten som onda och maktfullkomliga och i den andra beskrivs socialtjänsten som hjältar eller hjälpare. Moderskapet är ett återkommande tema i uppsatsen som mångt och mycket speglar en del av de rådande normer som förekommer kring moderskapet. Tydligt har också framkommit att forumdeltagarna gör gestaltningar av sina personer då man aldrig kan veta vem personerna är bakom inläggen.

Författare

Karlsvard Mona Petersson Jesper

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Kultur och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..