Sök:

I naturvetenskapens och lärandets värld - en studie om barns tal kring naturvetenskapliga fenomen samt sitt eget lärande


Denna studie syftar till att undersöka hur barn talar om naturvetenskapliga fenomen och vad som framstår som centralt i barnens tal om naturvetenskapliga fenomen. Studiens syfte är också att undersöka vilken syn på kunskap och lärande som kommer till uttryck när barnen talar om sitt lärande. Vår studie är kvalitativ vilket innebär att vi har använt kvalitativa intervjuer när vi samlat in studiens empiri. Eftersom vi valt att framförallt analysera vårt material ur ett sociokulturellt perspektiv presenterar vi det i vår litteraturgenomgång. I vår litteraturgenomgång lyfter vi även fram barns perspektiv vilket också utgör en grund i studien. Begreppen metaforer, antropomorfism, animism och artificialism lyfts också fram i litteraturgenomgången för att sedan utgöra en grund i analysdelen. I vår studie kan vi dra flera slutsatser. Studien visar bland annat att barnens uttryck av naturvetenskapliga fenomen kan förklaras och beskrivas med hjälp av begreppen antropomorfism, animism, artificialism och metaforer. Vår studie visar även att barnens tal om sitt lärande går att sammanfatta genom tre teman: barn lär tillsammans, miljön talar och vägledning för lärandet. Barns tal om sitt lärande ger uttryck för att de har lärt sig på ett sätt som bekräftar det sociokulturella perspektivet på lärande.

Författare

Elif Elezi Redjepi Albina Zeciri

Lärosäte och institution

Malmö högskola/Lärande och samhälle

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..