Sök:

"IT är inget som vi ska hålla på med!" - En studie av drivkrafter och upplevda risker vid organisationers val att använda SaaS.


Möjliggörandet av molntjänster har bidragit till att Software as a Service (SaaS) blivit allt mer aktuellt. Detta är inte någon ny teknik, utan den har funnits en längre tid men har nu kommit att aktualiseras genom olika tekniska framsteg. I och med detta har företag börjat intressera sig för denna teknik som ett alternativ till egen lokal drift av IT-system. Vår studie behandlar faktorer i form av risker och drivkrafter som företag ser vid valet att använda tjänster genom SaaS. Dessa faktorer har vi funnit genom relaterad litteratur och andra studier inom området. Genom intervjuer hos sju företag med både varierande personalstorlek (5-53000) och verksamhetsområden, framkom det att fokusering på kärnverksamheten, ökad kvalitet, skalbarhet och kostnadsmodellen är dominerande drivkrafter vid valet att använda SaaS. Vidare pekar studien på att de starkast upplevda riskerna handlar om datalagring och förlorad kontroll över den egna organisationens applikationer. De drivkrafter och risker, samt hur SaaS-användare upplever styrkan i dessa, kan användas av organisationer som är intresserade av att börja använda SaaS. Resultatet kan även

Författare

Peter Gustavsson David Myhre Fredric Weilöv

Lärosäte och institution

IT-universitetet i Göteborg/Tillämpad informationsteknologi

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..